Vaahtomuovista liskoksiOlin löytänyt kerrostalomme roskiksesta jo noin vuosi sitten ehyen ja puhtaan näköisen aurinkotuolin pehmusteen. En itse omista aurinkotuolia, enkä pitänyt pehmusteen päällisestä, joten otin vain sisuksen talteen. Survoin vaahtomuovin palat vaatekaappiini odottamaan sopivaa käyttökohdetta.

Vast ikkään mietin joululahjaa 6-vee siskon pojalle. Muistelin omaa lapsuuttani ja Rovaniemen markkinoilta ostamaani vaahtomuovista valmistettua liskoa, jota saattaoi ikään kuin "taluttaa" rautalangan avulla. Se oli aikansa lempparilelu mulle! Niinpä mietin, että teen oman versioni siitä kokeilumielessä ja lahjamielessä. Alkuperäinen lisko oli toteutettu todella yksinkertaisesti, ilman mitään kuvioita.

Tällainen tästä lisko-prototyypistä tuli! Alempana on ohjeita liskon tekoon ja korjausehdotuksia.


 

Teko-ohojeita:
  •  Käytössäni oli pehmeää 3,5cm paksuista vaahtomuovia. 
  • Aloita liskon tekeminen piirtämällä paperille kaksi kaavaa, eli vartalon ja jalat. Taita paperi kahtia, jotta saat symmetriset kaavat. Minun liskostani tuli noin 40cm pitkä.

Liskon vartalon puolikkaan kaavamitat.kokonainen liskon vartalon kaava. Jatka häntää haluamasi verran.


Liskon jalkojen puolikkaan kaavamitat.

Jalkojen kaavaan piirretään vielä leikkuu viiva. Leikkaa kaavan viivaa pitkin aukko vaahtomuoviin, jotta saat pujotettua jalat vartaloon kiinni.

Jalkojen kaava aukaistuna kokonaiseksi.
  • Jäljennä kaavat tussilla vaahtomuoville. vartalo 1kpl ja jalat 2kpl.
  • Leikkaaa liskon osat irti vaahtomuovista mattoveitsellä (terävällä!) ääriviivoja pitkin. Laita alle leikkuualusta, ettet naarmuta lattiaa!(löytyy askartelukaupoista) Vaahtomuovin leikkaaminen ei ole maailman helpointa puuhaa, mutta kyllä se siitä. Voit muotoilla liskoa lisää saksilla.
  • jos haluat selkään ulokkeita (ks.kuvissa kolme pyramidin mallista, muotoile ne saksilla ja liimaa sopivalla liimalla liskon selkään. Anna kuivua.
  • Maalaa lisko kovaharjaksisella (synteettisellä) pensselillä jokapuolelta vedellä laimennetuilla akryyliväreillä. (Itte tein maalaamisen osissa parin päivän aikana, sillä kuivumisessa kesti aikansa. kannattaa käyttää reilusti vettä, sillä itselläni liskosta tuli maalauksen kuivumisen jälkeen aika jäykkä, niin että häntä ei heilunut. Toinen vaihtoehto ois maalata osat spraymaalaeilla kevyesti.) Maali saa olla läpikuultavaa.

  • Kun maali on kuivunut ja viimeistelyt on tehty, sujauta jalat vartaloon. Niitä ei tarvitse liimata, pysyvät paikoillaan itsekseen.
  • Jos haluat väännä pihtien avulla liskolle vahvasta rautalangasta (2-3mm), noin 1m mittainen talutin. Väännä toiseen päähän kädensija ja toiseen päähän pieni rinkula, jonka voi pujottaa liskon kaulaan.  

Unohdin ottaa kuvan "talutuslangasta", joten tässä tällainen piirrosversio siitä. Pahoittelut!

 Pist: Kyllä minua hieman nauratti, kun siskon poika luuli lisko-lahjaansa pesusieneksi! 😂Talutuslanka ei ollut silloin liskossa kiinni paketointivaikeuden takia.
Joskushan lahjojen kanssa käy niin, että lahjan saaja ei sen käyttötarkoitusta tai ideaa heti hoksaa, mutta myöhemmin lahjaan saattaa silti tykästyä. Hyvässä lykyssä! 😜 🐊

Kommentit