Villiyrttivillitys: valmistautuminen kauteen


Pohjois-suomessa Rovaniemen korkeudella villiyrttien kerääminen alkaa keskimäärin vasta toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa. Mutta viimeistään nyt on hyvä aika valmistautua niiden keräämiseen ja säilömiseen!

Itse säilytän kotikäyttöön kuivatut yrtit lasipurkeissa hämärässä avohyllyllä (ikkunan puoleisella seinällä, jotta aurinko ei pääse paistamaan niihin), jolloin ne ovat keittiössä koko ajan näkyvillä, eivätkä unohdu kaappeihin käyttämättöminä.



Käytän kierrätettyjä lasipurkkeja, eli tyhjentyneitä hillo-, oliivi-, ym.purkkeja. Jos itsellä ei kerry tarpeeksi lasipurkkeja, voi niitä kyselllä tutuilta itselleen. Kannattaa alkaa lasipurkkien hamstraaminen, puhdistaminen ja etikettien irrotus ajoissa, ettei tarvitse tehdä kaikkea työtä kerralla. Yrttien keräämiseen, käsittelyyn ja kuivatukseen menee oma aikansa ja on mukavaa kun lasipurkit ovat valmiina käyttöön.

Etikettien irrotus

Itselleni en hyväksy yrttikäyttöön lasipurkkeja, joista en saa etikettiä pois siististi tai joista en saa edellisen sisällön hajua pois. Joistakin purkeista etiketin pois saaminen on työn takana. Ensisijaisena irrottajana toimii vedessä liotus pari tuntia tai yön yli. Usein etiketit lähtevät näin pois, mutta liima saattaa jäädä edelleen paikoilleen. Liiman poistamiseen on monia keinoja, mutta ehkä paras ja ekologisin on veden ja soodan seos (jotkut käyttävät soodan ja ruokaöljyn seosta, joka toimii varmasti etenkin jos liimapintaa joutuu liottamaan seoksessa kauemman aikaa. sillä öljy-soodaseos ei kuivu niin nopeasti kuin vesi-soodaseos). Tätä seosta levitetään liimapinnan päälle ja hangataan voimakkaasti esimerkiksi keittiöluutulla tai sienellä.

Hajut pois purkista

Jos käytetyssä lasipurkissa on normi pesun jälkeen edellisen siällön voimakasta hajua, voi sitä yrittää saada poius liottamalla purkkia yön yli kylmässä vedessä, jonne on lisätty hieman soodaa tai etikkaa. Jos haju ei lähde pois, älä käytä purkkia kuivattujen yrttien säilyttämiseen, sillä haju tarttuu yrtteihin.

Keruuastiat

Yrttien keräämiseen sopivia välineitä kannattaa myös haalia etukäteen. Kori on hyvä keruuastia ilmavuutensa takia. Yrtit eivät nimittäin saa liiskaantua tai olla liian tiiviisti, sillä tuoreina yrtit pilaantuvat herkästi. Yrtit voi kerätä pienissä erissä koriin laittamalla jokaisen lajin omaan kahvinsuodantinpussiinsa. Itse olen tykästynyt paperipusseihin, joita olen säästänyt talven aikana. Esimerkiksi paperiset hedelmäpussit ja Hessburgerin kotipakettipussit, kunhan ne ovat puhtaita! Paperipusseihin voi kerätä isomman satsin yhtä kasvilajia, kun löytää sopivan apajan.

Villiyrttien keruu sattumanvaraisesti tai suunnitellusti

Villiyrttejä voi kerätä itselleen sattumanvaraisesti mitä löytää tai suunnitellusti etsien tietoa kunkin kasvin parhaasta keruuajankohdasta, maku edellä (yrttiteeksi mausteeksi), lääkinnällisyyttä ajatellen, jne. Huom! aina täytyy tunnistaa keräämänsä kasvi varmasti, ettei syö jotain myrkyllistä! Itselläni on vaki paikka, jossa kerään villiyrtit, joten tiedän vuosien kokemuksella mitä sieltä löytyy ja usein minulla on myös vakiyrit, joita käytän teenä, mausteena ja ruuantekoon.

Tänä vuonna aion kuitenkin tutustua lisää yrttien lääkinnällisiin ominaisuuksiin. 1. Olen aloittanut miettimällä ensin, mitä lääkinnällisiä ominaisuuksia vakipaikkani yrteillä on ja miten niitä voisin hyödyntää. 2. Toinen asia mitä olen miettinyt, on mihin vaivoihin haluan löytää sopivia yrttejä, joita kasvaa Rovaniemen tienoilla ja joita löydän suhteellisen helposti ja tunnistan varmasti. 3. Lisäksi haluan lääkinnällisiä yrttejä käyttöön niin ihmisille kuin kissoille ja koirille. Niinpä olen selannut itseltäni löytyviä yrttikirjoja, sekä internetin tarjontaa, sieltä mistä tiedän olevan luotettavaa tietoa.

Nämä sivustot ovat minulla nyt ahkerassa käytössä tiedon etsimisessä:
http://www.yrttitarha.fi/https://www.arktisetaromit.fi/http://www.luontoportti.com/suomi/fi/


Näitä omassa hyllyssä olevia mainioita kirjoja olen tutkinut saadakseni lisätietoa yrttien käytöstä eri tarkoituksiin, sekä niiden keräämisestä ja jatkokäsittelystä.

Kuivuri ja/tai tilaa yrttien kuivaamiseen (ja pakastaminen)

Lisäksi kannattaa miettiä ja suunnitella missä ja miten aikoo kuivattaa yrtit vai pakastaako. Ehdottomasti paras kuivaustapa on yrttikuivuri, josta voi säätää lämpötilaa sopivaksi yrteille joka on korkeintaan 35C:sta. Kuumemmassa lämpötilassa yrtit ruskettuvat, menettävät makuaan ja tehoaan. Kuivuri on siksi hyvä, että se kuivaa yrtit nopeiten, eivätkä ne ehdi homehtua. Itselläni on jo aika vanha, mutta edelleen toimiva Perus Orakas hyötykasvikuivuri kotikäyttöön. Se vaatii hieman säilytystilaa, mutta on kyllä sen väärti!

Seuraavaksi paras tapa kuivata yrtit kotioloissa on laittaa ne esim. leivinpaperilla päällystetylle pellille ohueksi kerrokseski ja laittaa lämpimään, pimeään, kuivaan ja (mahdollisimman) pölyttömään paikkaan kuivumaan. Jotkut laittavat yrtit uuniin ja luukun raolleen, mutta minusta se kuluttaa liikaa energiaa. Yrtit kuivuvat myöls huoneenlämmössä.

Kolmas tapa on ripustaa yrtit roikuumaan vaikka narulle pieninä kimppuina katonrajaan lämpimään, pimeään, kuivaan ja (mahdollisimman) pölyttömään paikkaan kuivumaan.

Kuivumisaika riippuu kuivatustavasta ja yrtistä, toiset kuivuvat nopeammin kuin toiset. Mutta useampi tunti kuluu tai joskus parikin päivää.

Jokainen kuivatustapa vaatii jonkin verran tilaa.

Pakastaminen on myös vaihtoehto yrttien säilytykseen, mutta itse suosin enemmän kuivatusta, sillä se ei vaadi yhtä paljon energiaa ja yrtit ovat hyvin käytettävissä kuivattuina. Pakastettaessa yrtit vievät tilaa esim. marjoilta, jotka taas ovat parhaimpina pakastettuna säilöttynä talven varalle. Kaikki yrtit eivät myöskään tykkää tuoreena pakastamisesta. Itse olen vähäisessä määrin pakastanut nokkosta ryöpättynä (nopeasti keitettynä vedessä) ja pilkottuna pieniin pusseihin.





Kommentit