Muorinkukan huoltotoimet ja lisäys pistokkaista


Kevät on huonekasvien huoltotoimien sesonki aikaa. Jotkut kasvit tarvitsevat mullan vaihtoa, isompaa ruukkua, toiset jakamista ja niin edelleen. Talven jälkeen lannoitetta kaipaavat lähes kaikki huonekasvit viimeistään tässä vaiheessa kevättä, jotta ne jaksavat elää, voida hyvin ja kasvaa kunnolla. Täällä Rovaniemen korkeudella valoa tulee ulkoa nyt melko runsaasti, joten olen jo parisen viikkoa sitten sammuttanut kasvivalon, joka on ehdoton kasveille pimeänä syys- ja talvikautena. Meillä pohjoisessa päin kaikki kasvinhoito ja -kasvatushommat aloitetaan hieman myöhemmin kuin eteläisessä Suomessa.

Tässä jutussa käsittelen muorinkukan / peperomian jakamista ja siistimistä pistokkaista. Valitettevasti en tiedä tarkalleen mikä muorinkukka minulla on kyseessä!? Olen kyllä etsinyt netin ihmeellisestä maailmasta sana- ja kuvahaulla mikä muori minulla voisi olla, mutta salapoliisityö ei ole tuottanut vielä tulosta...Jos joku tietää, niin olen tyytyväinen annetusta valistuksesta!

Minun muorini on aika rentokasvuinen ja siitä voisi mahdollisesti saada amppelikasvinkin, mutta minä olen pitänyt sen melko lyhytkasvuisena. Muorinkukkien suku on todella monimuotoinen; lehtien mallia, kokoa ja väriä on jos jonkilaista hienoutta! Ne ovat melko lyhytkasvuisia, mutta osa on rentoja ja riippuvia, osa mätästäviä ja osa pystykasvuisia. Muorit ovat helppoja hoidettavia! Ne tarvitsevat vettä ja valoa keskimääräisesti eli kastelua 1-2 kertaa viikossa, mutta eivät säikähdä pienestä kuivahtamisestakaan, vaikka ovatkin kostean sademetsän kasveja. On kuitenkin hyvä suihkutella niitä ahkerasti, mutta kosteutta haihduttavat vesikulhot niiden vierellä auttavat paljon. 

Parhaiten saat viherkasvin kukoistamaan, ottamalla selvää sen alkuperäisestä kasvuympäristöstä, kastelusta, valo-oloista, jne. Itse olen tehnyt tällaiset kasvikortit joikaisesta luonani kasvavasta viherkasvista. Kasvikortti helpottaa muistamaan mitä kukanenkin kasviyksilö tarvitsee voidakseen mahdollisimman  hyvin. 

Tästä kuvaparista näkyy vasemmalla jo melko repsahtanut "muorikampaus" (joka tästä pääsi vielä lisää rempalleen) ja oikealla uusittu muori, joka on vielä melko lyhyt "kesätukka", mutta kasvaa melkein silmissä.

Ensin poistin kaikki muorinvarret ja mullat pois pääruukusta ja lisäsin uuden multaseoksen, johon sekoitin viherkasvi- ja kaktusmultaa, sillä muorit tykkäävät hiekansekaisesta mullasta. Tasoitin ja kastelin mullan hyvin ja pistelin vanhalla kuulakärkikynällä reikiä pistokkaita varten.

Tökkäsin veitsellä leikattuja pistokkaita reikiin melko tiheään ja tiivistin mullan pistokkaiden ympäriltä sormilla, jotta ne pysyvät hyvin paikoillaan. 

Osan lyhyemmistä muorin varsista laitoin sellaisenaan juurineen päivineen takaisin multaan. Ja osan typistin jälkikäteen, eli katkaisin latvan, jolloin se haarautuu ja tuuhenee aikanaan.



Laitoin pistokkaita multaan, niin että "kampauksesta" tuli sopivan tuuhean tiheä.

Halusin pääruukun "muorikampauksesta" epäsymmetrisen, joten istutin hieman eripituisia pistokaita ruukkuun. Istutusta voi vielä jälkikäteen muoroilla typistämällä latvoja, josta kerroin ylempänä. Tämä kuva on otettu juuri istutuksen jälkeen.

Tässä kuvassa muori on jo hieman kasvanut ja piristynyt noi kaksi viikkoa mullanvaihdon ja jakamisen jäljiltä. On tärkeää muistaa pitää multa kosteahkona pistokkaille ainakin pari viikkoa, jotta ne juurtuvat kunnolla.



Jäljelle jäi pistokkaita, niin että sain lisättyä Muorinkukkaa pariin pieneen muoviruukkuun. Toiseen laitoin tällaisen haaraisen varren...


...ja toiseen kokeilin miten tällainen pistokas lähtee kasvamaan. Molemmat ovat kasvaneet oikein mainiosti!

Kommentit