Lumi ja jäärakentamista Rovaniemellä


Arctic SnowHotel & Glass Igloos
Lehtoahontie 27, 97220 Sinettä 

Tänään oli Arcti SnowHotellilla avoimet ovet paikallisille. Tottahan me siskon lasten ja mumman kanssa lähettiin katsastamaan paikka yhteisvoimin. Paikalle oli saapunut runsain mitoin myös muita paikallisia, vaikka pakkasta oli lähemmäs 20c. Oli hieno kokemus, kiitos siitä!

Arctic SnowHotellin sivuilla kerrotaan, että ensimmäinen Lumihotelli avattiin 2008 ja sen jälkeen uusi hotelli on rakennettu joka vuosi. Sisältä löytyy noin 30 huonetta, Jääbaari, Jääravintola ja Jääkappeli. Lämpötila hotellin sisällä on aina 0 ja -5C välillä, riippumatta ulkolämpötilasta.

Olen itsekin ollut kaksi vuotta sitten veistämässä lumireliefejä kyseisen Lumihotellin ravintolan seiniin. Siitä myös kuvia alempana. Ensin tämän päiväisiä maistiaisia "jäänvaltakunnasta", jossa eri huoneiden aiheet olivat moninaiset.

Lumihotellin käytävältä, josta saavuimme...

....ravintolasalien puolelle. Ensimmäisessä salissa oli selvästi arktisten eläinten teema. Tässä Ahma-reliefi.

Naalit-reliefi.

Hieman eksoottisempi jäinen otus; Leopardi.

Seuraavassa salissa oli taiteiltu muinaisotuksia ja fossiileja.




Tässä teoksessa sydänten väri vaihtelee. Tekijä on ystäväni Miia Mäkinen.

Käytäviä pitkin kuljettiin hotellihuoneisiin, joista jotkut olivat teemallisia sviittejä ja toiset ns.perushuoneita. Tällaiset holvirakenteet/muodot ovat kestäviä lumirakentamisessa.

Lumihotellisviitti. Lapset sanoivat tätä Minecraft-huoneeksi.



Avaruusteemaa. Kuva: M.Koivu.

 Tässä sviitissä vallitsi Steampunk-teema, tai sellainen minulla tuli mieleen. Oli UFO, humanoidi, tonttuja, 1800-luvun ameriikan saluuna-meininkiä.


2 vuotta sitten, marraskuussa 2017

Olin Lapin yliopiston lumen- ja jääveiston kurssilla ja teimme ryhmätyönä reliefejä lumihotellin ravintolan seiniin. Silloin alue oli vielä osittain rakenteilla.

Kuvassa näkyy lamurakentamisen työvälineitä. Etualalla sinisen nuolen osoittamana on oviaukkomuotti pientä ovea varten. Vihreä nuoli osoittaa seinien valmistuksessa käytettäviä rakennelmia ja keltainen nuoli markkeeraa holvikaarimuottia. Punainen nuoli kohdistuu itse pääsisäänkäyntiin ja nimenomaan holvinmuotoon, joka on (myös muun muotoiset holvit) kestävä rakenne lumirakentamisessa.

Kaikki lähti suunnittelusta ryhmän kesken ideoita heitellen ja paperille luonnoksia tehden. Luonnokset piirrettiin lopulta suhteessa seiniin nähden, mutta aika suurpiirteisesti, sillä...

...seuraavaksi suunnittelemamme kuvat piirrettiin pitkän tikun päässä olevalla hiilellä lumiseiniin käsivaralta.

Hillajänkää veistämässä. Lumiveistoryhmämme teki saumatonta yhteistyötä ja välillä yhdessä tai pienemmällä porukalla mietittiin mitä ja miten jokin kohta pitäisi veistää.

Lumenveistossa tippuu kovasti lunta maahan, joka täytyy väillä kolata pois jaloista keskelle salia, ettei kukaan kompuroi siihen.

Työ alkoi olla loppusuoralla.

Teemanamme, jonka saimme itse päättää, oli Kuukkeli. Se on Lapissa onnen lintu ja metsän kulkijan kaveri. Niin kuin lumireliefistä ja oikeassakin elämässä, Kuukkelit voivat tulla nuotiopaikalle seurustelemaan ihmisten kanssa ja lennähtää kädelle hakemaan tarjottua evästä.

Kommentit