Tervetuloa iitu-tätin esittelyyn ja teosgalleriaan!
Blogin iitu-täti nimellä on taustansa. iitu on ollut lempinimeni jo lapsuudesta lähtien, vaikka ei liity alkuperäiseen nimeeni mitenkään. Toinen syy on se, että singeeraan teokseni nykyisin aina iitu-nimellä. Täti-liite on puolestaan yhdistynyt iituun siskon lapsieni myötä. 😉😊Olen kotoisin Rovaniemeltä, mutta olen asustellut jokusen vuoden eteläisessä Suomessa eri paikkakunnillla opiskelujen myötä. Olen valmistunut keramiikan artesaaniksi, koru- ja metallisepäksi, sekä luonnonvaratuottajaksi. Keramiikkaa olen oppettanut aiemmin Rovaniemen kansalaisopistossa kymmenisen vuotta ja vetänyt lyhytkursseina kasvisruoka- ja villiyrttikursseja. Joitakin villiyrtti-esittelykierroksia olen vetänyt myös vapaaehtoishommina tietoisuuden lisäämiseksi. Taitojani olen käyttänyt myös vapaaehtois- ja talakootyössä Rovaniemen Wanhat Markkinat- tapahtumassa, sekä RWM ry:n RillumaRoi- kulttuuri- ja tietolehden sivuilla piirtäen ja kirjoittaen.
Sydäntäni lähellä ovat kasvi- ja eläinmaailma, ympäristöasiat, luonto. Pienimuotoinen omatarvekasvimaa ja villiyrtit vievät kesäisin mennessään. Kuvaan, kerään ja kuivattelen kasveja talven varalle käyttöön. Kesällä syön yrtit sellaisenaan tai käytän erilaisiin ruokiin tuoreeltaan. Parhaimmat kokemukset elämässäni, olen kokenut aina ulkona luonnossa. Metsässä, suolla, niityllä tai vaikka joella käyskentely ja tarkkailu tuottaa aina uusia ihmettelemisen ja ihastuksen aiheita, kunhan pitää aistit avoinna. Sisätiloissa, etenkin talviaikaan, minua ilahduttaa viherkasvikeitaani, josta huolehdin parhaani mukaan. Siellä täällä keitaassani käyskentelee pari ihanaa "pelastus"-kissaa innokkaana mukana touhuissa. Kissoja minun perhe- ja tuttavapiiristäni löytyykin useampi, moni niistä löytökissoja, joita myös täällä pohjoisessa valitettavasti riittää.
Haluan suhtautua kaikkiin eläviin otuksiin nöyryydellä, kunnioituksella ja ymmärryksellä. Ajatukseni on, että niin toisilta ihmisiltä, kuin toislajisilta eläimiltä voin oppia paljon. Eikä mikään eliö ole ylitse muiden - parempi, älykkäämpi tai tärkeämpi- vaan meillä on erilaisia ominaisuuksia itse kelläkin ja erilaisia tehtäviä maapallon ekosysteemeissä, joista kaikki vaikuttavat kaikkeen.
Pyrin jokapäiväisillä toimillani elämään kohtuullisesti ja eettisesti. Ruuanlaitossa käytän pääosin vegaanisia raaka-aineita, ostan parasta ennen-päiväys tuotteita ja yritän kiinnittää huomiota ruokahävikin vähentämiseen. Arjessa paikasta toiseen siirtymiseen käytän polkupyörää tai kävelen mahdollisimman paljon. Hankin vaatteeni pääosin kirpputoreilta ja etsin silloinkin kestäviä ratkaisuja. Huonekaluja ja tarve-esineitä ostan myös kirpputoreilta ja löydän roskiksista.
Taiteessa ja käsitöissä käytän pääosin kierrätysmateriaaleja ja saatavilla olevia materiaaleja. Keramiikka on myös lähellä sydäntä, sillä siinä materiaalintuntemus ja käsien käyttö on niin konkreettista. Saven työstössä ja tekniikoissa on myös loputtomasti mahdollisuuksia. Viimeisimpiä (pysyviä) innostuksiani on vaatteiden, sekä esineiden korjaaminen ja uudistaminen. Jos en voi korjata huomaamattomasti, korostan korjauskohtaa.
Arvostan käsityötaitoa, kestävyyttä, ekologisuutta ja esteettistä käytännöllisyyttä. Hauaisin, että kaikki käyttöesineet olisivat käytännöllisyytensä lisäksi muotoiltu esteettisesti ilahduttamaan käyttäjäänsä. Kuitenkin hieman ristiriitaisesti tykkään kokeilla erilaisia materiaaleja ja tekniikoita, jolloin epäonnistuminen ja hukkaan mennyt materiaali on suorastaan todennäköistä. Opin ja käsitän parhaiten uusia asioita käsien kautta, eli tekemällä ja kokkeilemalla itte.
Tuotantoni aiheissa on jo varhain ollut näkyvissä vahva luontosuhteeni. Usein teoksissani näkyy ahdistus ihmisen välinpitämättömyydestä asuinympäristöämme, toisiamme ja toislajisia eläimiä kohtaan. Silti pieni toivon siemen ja huumorin kukka versoaa teosteni toteutuksessa. Toisinaan yllyn maailmoja syleilevään ajatteluun, maailmankaikkeuden ja historian pohdintaan. Toisinaan huomioni kiinnittyy maanläheisiin ja pieniin yksityiskohtiin, joilla silti on suuri merkitys. Joskus yhdessä teoksessa saattaa olla montakin merkitystä.
Olen kokeillut monia materiaaleja kuvan tekemisessä, enkä ole ollut uskollinen yhdelle tyylille, mutta esittävyys, pikkutarkkuus, materiaalintuntemus, sekä kantaaottavuus ovat luonteenomaisia minulle. Usein teokseni ovat monitulkintaisia, sillä ajattelen, että elämässä kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Voisin sanoa, että pyrkimykseni on elää luovan kohtuullisesti ja kohtuullisen luovasti!
Huom! Kuvat ovat itse ottamiani. Jos näin ei ole, mainitsen kuvaajan nimen kuvan kohdalla. Ethän käytä kuvia ilman lupaa, etkä kaupalliseen tarkoitukseen! Minua ei haittaa, jos käytät teoksiani inspiraationa omiin tarkoituksiisi, mutta ethän kopioi niitä suoraan, etkä kaupalisiin tarkoituksiin.
Alla on kuvia teoksistani ja kokeiluistani esittelyineen eri vuosilta.
Teoksesta löytyy erilaisia pintoja ja maalaustekniikoita, sillä en ollut tätä aiemmin maalannut akryylimaaleilla ja halusin kokeilla käyttäen pensseleitä, palettiveitseä, sekä hiekkaa.
"Jokamiehenoikeudet", 2018. Akryylimaalaus. Toinen Lapin yliopiston maalauskurssin harjoitustyö, jonka tehtävänantona oli maisema. Rajasin ja tulkitsin maiseman Sinettäjärveltä ottamastani valokuvasta ja yhdistin toisaalla näkemäni yksityisalue-kyltin maisemaan. Käytin maalaamiseen sekä pensseliä, että palettiveistä. Taivaan sineen en millään saanut haluamaani sävyä ja yllätyksiä aiheutti maalin tummuminen sen kuivuessa. Tätä ja edellistä teosta maalatessani opin paljon etenkin väreistä ja opittavaa on vielä paljon. Olen edelleen ymmälläni värien vaikutuksista toisiinsa!
Aihe, eli mehiläinen, valikoitui monesta syystä; 1.Pidän paljon mehiläisistä ja kimalaisista, niiden touhuja on mukava katsella ja seurata mistä kukista ne tykkäävät eniten. 2.Mehiläisten väheneminen ja katoaminen on ollut uutisoitu aihe viime vuosina, syytä siihen ei tarkalleen tiedetä. 3.Mehiläisiin liittyy uskomus niiden kyvystä liikkua eri ulottuvuuksien välillä, niiden on uskottu olevan tuonpuoleisen ja tämän maailman välisiä viestintuojia/sanansaattajia. Tähän liittyen sain inspiraatiota myös Johanna Sinisalon kirjasta Enkelten verta.
Kuva: Vele Varjo |
"Luojat saapuivat taivaalta". 2017. Kuivaneula & akvatinta. Lapin yliopiston grafiikan kurssin harjoitustyö.
Tässä teoksessa ja alla olevissa "Valittu"-grafiikanvedoksissa näkyy selvästi mieltymykseni scifi-maailmaab ja ihmiskunnan historian hämärän vaihtoehtojen pohtimiseen.
Tässä teoksessa ja alla olevissa "Valittu"-grafiikanvedoksissa näkyy selvästi mieltymykseni scifi-maailmaab ja ihmiskunnan historian hämärän vaihtoehtojen pohtimiseen.
Kollaasikuva: "Valittu". 2017. Etsaus & akvatinta. Lapin yliopiston grafiikan kurssin harjoitustöitä.
Ylhäällä vasemmalla etsaus koevados, jonka jälkeen jatkoin lisäämällä akvatintaa ja kokeilin vedoksia eri väreillä.
Ylhäällä vasemmalla etsaus koevados, jonka jälkeen jatkoin lisäämällä akvatintaa ja kokeilin vedoksia eri väreillä.
Keramiikkaveistos/ruukku, enkopi ja osittainen lasitus. PÄÄn sisältä kurkkivassa simpanssissa musta rautaoksidi patinointi. Bonobon lisäksi PÄÄn sisällä oli tällä kertaa kolikoita ja kuihtuva kasvi.
Kuva: Vele Varjo |
Keramiikkalautanen. 2017. Apumuotin avulla tehty keramiikka lautanen (n.13x17cm). Koristelu: Enkopi sgraffito-tekniikka. Lasitus.
"Kohtaaminen". 2017. Apumuotin avulla tehty keramiikka lautanen (n.13x17cm). Koristelu: Enkopi, sabluuna ja sgraffito-tekniikka. Lasitus.
Kuva: Vele Varjo |
Kuva: Vele Varjo |
"Kunnianosoitus kanoille ja Urho Kaaleppi Mehtäläisen muistolle". 2005. Pullolasi, värilasi, kupari, tina.
"Korento", rintakoru. 2006. Alpakka (uushopea) lusikat.
"Toveri hoi", rintaneula. 2006. Kupari, alipainevalu&juotos. Pirkanmaan taitokeskuksen koru- ja metallisepän opintojen harjoitustyö.
"Suola-astia". 2005. Kupari, tinattu sisäpuoli. Pirkanmaan taitokeskuksen koru- ja metallisepän opintojen harjoitustyö. Sekä harjoitus piirros.
Keramiikkakipot. 2002. Valutekniikka, lasitus. Forssan ammatti-instituutin harjoitustöitä: muotin teko ja valaminen.
"Kaverukset. Temmellys". 2007. Vesivärit.
Koira. 2000(?). Vesivärit.
"Mozart Amalia ja kärpänen". 2001. Vesivärit.
"Elämänihme". 1996. Vesivärit.
"Elämä on parasta huumetta". 1996. Vahaliidut & vesivärit. Osallistuin 7luokalla kilpailuun, joka kulki edellä mainitulla nimellä ja voitin ykköspalkinnon.
Kommentit
Lähetä kommentti
Mitäs sul on mielen päällä?